Filipsweistraat 9
4181 CH Waardenburg
The Netherlands info@thijstimmermans.com +31 (0)418 - 745 130

KVK: 52773795
BTW: NL850591582B01

Terug naar overzicht

Rij impressie: Bentley Bentayga

26 januari 2017

Een SUV van Bentley? Sommige puristen zullen gechoqueerd zijn. Maar Bentley stelt ons gerust: deze Bentayga moet op alle niveaus aan de top staan.

Een Audi Q7 in een duur jasje?

Het lijdt geen twijfel dat het platform van de Bentayga wordt gedeeld met de Audi Q7, en dat het ook zal dienen voor de toekomstige VW Touareg en Porsche Cayenne. Maar Bentley heeft binnenin allerlei zaken veranderd en kan uitpakken met avantgardetechnologie. Het elektronisch circuit wordt ondersteund door een 48 Volt-systeem, dat onder meer de actieve antirolstangen aanstuurt, net als in de nieuwe Audi SQ7. Bovendien heeft de luchtvering een specifieke afstelling om het geheel als een “rijdend tapijt” te laten rijden. Ook de uitrusting is high-tech, met alle meest recente rijhulpmiddelen, zoals een fileassistent. Als Bentley de lat zo hoog mogelijk legt, is dat omdat het model een kwetsbare positie inneemt ten opzichte van de aanstormende SUV’s van Lamborghini en Rolls-Royce.

Interieur

Het interieur lijkt aanzienlijk geslaagder dan het exterieur. Zoveel beter, uiteindelijk, want de Bentayga ervaar je meer dan elke andere auto van binnenin. Dat interieur is van boven tot beneden in leder gedrapeerd, en is op het hoogste niveau afgewerkt, met afwisselend hout, chroom en enkele metaaltouches.

Een kwestie van smaak?

Op voorwaarde dat je de kleuren goed kiest (alles is mogelijk, zowel mooi als lelijk), kan het geheel bijzonder warm aanvoelen. Je ziet uiteraard nog enkele onderdelen van Audi, vooral wat de bedieningsinstrumenten betreft. Maar dat neemt niet weg dat de Bentayga de meest luxueuze SUV op de markt is. Bovendien is er de karakteristieke geur van leder die de neusgaten vult. Ook dat is Bentley! Luxe is ook ruimte, en daaraan ontbreekt het de Bentayga niet. Vooral voorin. Achterin kunnen passagiers comfortabel plaatsnemen, maar er zijn ruimere interieurs. Uiteraard is er geen derde zitrij als de Bentley vijf (of vier) zitplaatsen aanbiedt.

W12 power

Onder de motorkap windt de Bentley er geen doekjes om. Om de concurrentie de loef af te steken, stopt het Britse merk de gigantische W12 onder de kap. Dat betekent 6 liter, twee turbo’s, 608 pk en een koppel van 900 Nm! Met zulke cijfers zet de Bentayga meer dan sportieve prestaties neer: 301 km/h en 0 tot 100 in 4,1 seconden. Het resultaat op de weg is verbluffend. De Bentayga wordt met een kracht voortgestuwd die je zachtjes tegen de zetel duwt. De naald van de toerenteller hoeft nauwelijks te bewegen… Zware voet? De versnellingsbak schakelt meteen terug, de W12 roffelt gedempt en een gigantische hand katapulteert de kolos richting horizon met een ongeziene kracht. Onvoorstelbaar!

Ultieme alleskunner

Het meest verrassende is nog dat deze rijdende kathedraal zich schikt naar alle rijstijlen. Hij houdt het koetswerk onder controle in de bochten en vaagt de onregelmatigheden van het wegdek uit om zijn inzittenden niet te storen. Naast de “Normal”-modus (die strategisch “Bentley” genoemd werd), heeft de Bentayga nog andere rijmodi: “Comfort” (misschien iets te veel voor gevoelige magen), “Sport” (wat tegennatuurlijk klinkt voor een auto van dit kaliber) en… enkele modussen voor rijden op moeilijk terrein. Lach niet: de Bentayga staat best zijn mannetje op onverhard terrein. Maar toegegeven, hij is te chique om offroad mee te gaan. Ondanks de enorme motor en een verbazingwekkend doordacht chassis is de Bentayga vooral bedoeld om te cruisen. Op de snelweg liefst, waar hij absoluut heer en meester is. De stilte is goud waard, de schokdemping verbluffend en de uiterst zuivere audio-installatie weet je oren te verwennen. Daarbuiten, op de provinciebanen, lijkt hij snel buiten proportie te zijn, met 5,14 meter lengte en 2 meter breedte. Over de stad beginnen we niet eens…

Wat kost dat?

Niet zo catastrofaal als je verwacht! De basisprijs begint bij € 280.000. Maar realistisch gezien, met enkele gerichte opties, kom je met minder dan € 325.000 of zelfs € 350.000 niet toe. Een bijzonder prijzige zaak, zeker, maar als je naar de prijs van een Mulsanne en de gebruikte technologie kijkt, plaats je het in perspectief. Leuk om weten: je kunt ook een “tourbillon”-horloge kiezen, die… €181.500,- kost. Er zal slechts een handjevol Bentayga’s mee worden uitgerust.

Op voorraad bij Thijs Timmermans

De Bentayga is momenteel wereldwijd uitverkocht, levertijden zijn momenteel bijna 1,5 jaar! Wil jij graag lekker cruisen in de snelste SUV ter wereld, maar kan je niet wachten? Wees niet getreurd, bij Thijs Timmermans te Waardenburg staat dit prachtige exemplaar te koop met slechts 10.000 km op de teller. De combinatie van het diepe donkerblauw met het cognac lederen interieur is in mijn ogen uiterst chique en meer dan een perfecte combinatie!


Deel dit artikel:

Bekijk ook

Vacature Monteur

23 november 2023

Wordt dit jouw nieuwe werkterrein? Wij zijn op zoek naar een: 1e monteur / APK (fulltime) Werken aan de...

Wordt dit jouw nieuwe werkterrein? Wij zijn op zoek naar een: 1e monteur / APK (fulltime) Werken aan de krachtigste motoren van exclusieve (sport)auto’s? Het kan bij Thijs Timmermans als 1e Monteur/APK (fulltime)! Je werkzaamheden Als eerste monteur /...

Nu bij Thijs Timmermans: de BMW M3 Touring

03 augustus 2023

Maak kennis met de BMW M3 Touring bij Thijs Timmermans De eerste BMW M3 Touring ooit is gelanceerd en...

Maak kennis met de BMW M3 Touring bij Thijs Timmermans De eerste BMW M3 Touring ooit is gelanceerd en het is een prachtige auto! De BMW M3 Touring combineert authentiek autosportgevoel met een onderscheidend karakter en heel veel praktische...

Mercedes-Benz GLE 53 AMG

27 juli 2023

Met deze Selenietgrijze Mercedes-Benz GLE 53 AMG kiest u voor een topklasse SUV die naast veel comfort, ruimte en...

Met deze Selenietgrijze Mercedes-Benz GLE 53 AMG kiest u voor een topklasse SUV die naast veel comfort, ruimte en luxe ook geweldige AMG-waardige prestaties aan de dag legt. Onder de motorkap maakt een 455 pk sterke motor de dienst...