Filipsweistraat 9
4181 CH Waardenburg
The Netherlands info@thijstimmermans.com +31 (0)418 - 745 130

KVK: 52773795
BTW: NL850591582B01

Terug naar overzicht

Mercedes-AMG C63 S rijtest

25 april 2016

Mercedes-AMG had een kleine achterstand opgelopen nadat BMW de nieuwe generatie van de M3 op de markt had gebracht. Inmiddels is Mercedes-AMG een flinke inhaalslag aan het maken met de opvolger van die goddelijke C63 AMG.

Als eerste moeten we het even hebben over de naam; deze luidt niet langer C63 AMG maar de nieuwe C63 gaat voortaan door het leven als Mercedes-AMG C63. Daarnaast is, zoals je weet, de 6.2 liter grote atmosferische V8 vervangen voor een 4.0 liter V8 met dubbel turbo’s die in de V-vorm van het blok zijn geplaatst. Dit is hetzelfde blok dat te vinden is in de nieuwe Mercedes-AMG GT die wij reeds reden voor een Hart voor Auto’s reportage.

Net als bij de Mercedes-AMG GT kun je voor de C63 ook kiezen voor een S uitvoering.

Wanneer je dit niet doet levert het V8 blok een maximaal vermogen van 476 pk en een maximale trekkracht van 650 Nm tussen 1750 en 4500 tpm. Dit levert een sprinttijd van 0 tot 100 km/h op van 4,1 seconden en een begrensde topsnelheid van 250 km/h.

Maar wij zouden onszelf niet zijn als wij niet op pad gingen met de S uitvoering welke maar liefst 510 pk uit datzelfde blok haalt. Tussen 1750 en 4500 tpm levert de C63 S een lekkere 700 Nm koppel en het sprintje van 0 tot 100 km/h doet ‘ie 0,1 seconde sneller. De topsnelheid is officieel nog altijd begrensd op 250 km/h maar deze begrenzer valt te verwijderen en dan zou ‘ie tegen de 300 km/h moeten kunnen halen. Dit is van toepassing op ons testmodel maar helaas lenen de Nederlandse wegen zich nog altijd niet voor zulke hoge snelheden.

Naast het toegenomen vermogen van de Mercedes-AMG C63 weegt de auto zo’n 100 kilogram minder, is 95 mm langer, 44 mm breder en heeft een 80 mm langere wielbasis.

 

Rijgedrag

Op pad gaan met een AMG is natuurlijk altijd weer een leuke ervaring, maar deze keer voel ik toch wel een beetje spanning. Dit komt door de vorige C63, een auto waar ik waanzinnig veel respect voor heb/had. Er zijn natuurlijk niet voor niets 40.000 stukjes van dit exemplaar verkocht, die auto was bruut en bood waanzinnig veel rijsensatie. Vandaag de dag moeten we het dus met ruim 2 liter minder slagvolume doen en is de motor voorzien van turbo’s (wat normaal gesproken niet echt bijdraagt aan de soundtrack van een motor). Ik was dus een klein beetje bang dat deze opvolger zijn ”grove” randje was verloren, maar niets is minder waar! De auto biedt zo waanzinnig veel, qua geluid, qua snelheid maar ook op het gebied van comfort. We kunnen wel zeggen dat deze auto het beste uit 2 werelden kan bieden, comfortabel wanneer je wilt en uiterst sportief wanneer het moet! De C63 S stuurt erg scherp en het onderstel geeft veel feedback over de grip en het wegdek. Dit samen zorgt voor een zeer goede stuurmansmachine, een auto die je lekker beet pakt en op het randje kunt rijden. Je voelt precies wanneer de auto zijn grens bereikt, maar je moet wel erg ver gaan om die grens te bereiken, niets te gek voor deze muscle-sedan! Stiekem durf ik nu al te zeggen dat er de komende jaren niets is wat in dit segment deze auto gaat overtreffen, zeker nu ik weet dat die nóg beter en nóg meer rijsensatie biedt als zijn voorganger; wat een krachtpatser.

Concurrentie

Om nog even terug te komen op de eerder genoemde BMW M3 F80; de C63 S buldert er overheen. Bijna letterlijk wat betreft het geluid want in het echt klinkt die C63 S echt fantastisch met een dikke knetter en een plofje hier en daar. Maar ook wat betreft het vermogen wint de C63 S het van de BMW M3 F80 die het met 80 pk en 200 Nm minder moet doen en tevens een vanafprijs heeft die ongeveer €1500,- hoger ligt. Uiteraard is de nieuwe Lexus RC-F ook een ”concurrent” maar die is alleen als coupé leverbaar en niet als 4-deurs sedan.

 

Prijzen

In Nederland kun je de Mercedes-AMG C63 al rijden voor een bedrag van € 99.995,-. Echter heb je dan ‘slechts’ de 476 pk uitvoering en moet je nog beginnen aan de optielijst. De C63 S is er in Nederland voor een bedrag vanaf € 108.595,- en voor de C63 S Estate dien je minstens € 111.995,- achter te laten bij de dealer. Maar ook hiervoor geldt dat je dan een ‘kale’ C63 hebt zonder dat er leuke opties zijn aangevinkt.

Daarnaast is er altijd nog een levertijd en daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Bij Thijs Timmermans in Waardenburg is deze prachtig uitgevoerde Mercedes-AMG C63 S met onder andere keramische remmen en het AMG Performance uitlaatsysteem, direct leverbaar.

 


Deel dit artikel:

Bekijk ook

AMGeniaal

07 mei 2024

Met de Mercedes-Benz C-Klasse Cabrio 43 AMG 4Matic krijg je meerdere auto’s tegelijk. Hoe dat zit? Bij Thijs Timmermans...

Met de Mercedes-Benz C-Klasse Cabrio 43 AMG 4Matic krijg je meerdere auto’s tegelijk. Hoe dat zit? Bij Thijs Timmermans uit Waardenburg vertellen we je graag meer over de multifunctionele kwaliteiten van deze auto. Want wie denkt dat dit alleen...

Een baken in roerige tijden

13 maart 2024

Liefhebbers van de Mercedes-Benz S-Klasse denken bij deze auto al decennia aan een tijdloos ogende limousine met een perfecte...

Liefhebbers van de Mercedes-Benz S-Klasse denken bij deze auto al decennia aan een tijdloos ogende limousine met een perfecte bouwkwaliteit, exclusieve uitstraling en een excellent rijcomfort. Al sinds de 1e generatie heeft de S-Klasse een vaste schare aan trouwe...

BMW M3 CS

15 februari 2024

Thijs Timmermans presenteert de unieke BMW M3 CS Thijs Timmermans laat u graag kennismaken met de unieke BMW M3...

Thijs Timmermans presenteert de unieke BMW M3 CS Thijs Timmermans laat u graag kennismaken met de unieke BMW M3 CS. Deze topsporter belichaamt meer dan ooit de zuivere passie voor autosport die de basis vormt voor elk M-product van...